Jäsenkorjaus

Jäsenkorjaus

Jäsenkorjaus on kokonaisvaltaista hoitoa. Tämä tarkoittaa sitä, että hyvä hoitaja osaa paitsi tasapainottaa ihmisen tukirangan; lihakset ja nivelet, hän osaa myös ohjata asiakasta ravintotottumusten, liikunnan, työrasituksen ja työuupumuksen, sekä muiden vaikeiden elämäntilanteiden korjaamisessa.

Elämän aikana meille sattuu kaikenlaisia tapaturmia ja loukkaantumisia, jotka saavat kehomme pois tasapainosta. Ajan myötä tämä epätasapaino siirtyy sekä ylös, että alaspäin kehossamme aiheuttaen lihasten epätasaista kiristymistä ja sen myötä virheasentoja ja kiertymiä kaikkiin niveliimme, lantiokoriimme ja selkärankaamme. Jalkoihimme tulee pituuseroa, koska emme enää seiso tukevasti kahden jalkamme, tukipilarimme varassa. Ikään kuin ”väärät lihakset” joutuvat ylläpitämään kehomme tasapainoa. Tällöin myös hermotoiminnan, verenkierron ja kudosnestekierron normaali kulku estyy. Saamme kipuja vähän ”sinne ja tänne”, riippuen lähinnä siitä, missä kohtaa kehomme heikoin paikka sijaitsee. Joillakin ne ovat polvet tai lonkat, toisilla selkä, hartiat tai olkapäät. Joillakin kipuja esiintyy näissä kaikissa paikoissa.

Ihminen voi tukkeuttaa itsensä myös muilla tavoilla. Vääränlaiset, epäterveelliset ruokailutottumukset ja elämäntavat, liiallinen nautintoaineiden tai lääkkeiden käyttö, vähäinen liikunta, liiallinen työrasitus, rentoutumisen puute, vaikeiden elämäntilanteiden (työ, perhesuhteet, ihmissuhteet, pelot, anteeksianto) käsittelemättömyys voivat aiheuttaa myös erilaisia fyysisiä kiputiloja.

Hyvä hoitaja osaa tasapainottaa ja ottaa huomioon niin fyysisen kehon ongelmat, kuin henkisen puolen lukkiutumat. Hän osaa kuunnella asiakasta ja keskustella vaikeista ongelmista. Jos hän ei itse siihen kykene, osaa hän ohjata asiakkaan ammattiauttajan luo, sillä kukaan ei voi hallita koko terveydenhoidon kenttää. Hyvän hoitajan hoidosta lähdetään ”kuin pumpulissa kävellen” ja mieli virkistyneenä. Ei niin kuin jyrän alle jääneenä.

Tukielimistö on kineettinen ketju

Joskus vaivan aiheuttaja ja oireileva alue voivat olla kaukanakin toisistaan: esimerkiksi polven, lonkan, tai alaselän oireilun syyksi saattaa paljastua nilkan liiallinen sisäänkiertyminen, eli ylipronaatio. Tämä selittyy sillä, että tukielimistö on kuormitettuna kineettinen ketju, jossa yhden nivelen liike vaikuttaa seuraavaan niveleen niin ylös- kuin alaspäinkin. Nilkan liiallinen sisäkierto aiheuttaa siis myös polven ja lonkan alueen virheasentoja, sekä lantion kallistumisen eteen ja lannenotkon lisääntymisen. Toispuolinen nilkan liiallinen sisäkierto aiheuttaa myös toiminnallista alaraajojen pituuseroa. Epätasapaino kehon ja selkärangan alueella voi aiheuttaa myös vaivoja autonomisen hermoston hermottamille alueille; sydämen, suoliston, munuaisten, virtsarakon jne. alueille